Böbrek ve idrar yolları ultrasonu
Üriner sistem, boşaltım sistemine verilen isimdir. Dolayısıyla böbrekler, böbreküstü bezleri, idrar kanalları, mesane, ana idrar yolunu ilgilendiren hastalıkları değerlendirmek amacıyla yapılır. Üreme organları, özelliklerde erkeklerde prostat bezi bulunduğu yer itibarıyla idrar yoluyla çok yakın ilişkilidir ve bu tetkik esnasında incelenir. Kadınlarda rahim ve yumurtalıklarda yer alabilen bazı kitleler mesaneye bası oluşturarak işeme sorunlarına yol açabilmektedir.
Böbrekler detaylı bir şekilde incelenir. Taş olup olmadığı, kum şüphesi olup olmadığı, varsa böbrek kistlerinin boyutları, varsa böbrek kitlelerinin özellikleri belirlenir. Böbrek üstü bezleri incelenir. Varsa kitleleri araştırılır.
Üreme organları mesane dolu iken çok daha iyi değerlendirilir. Erkeklerde prostat bezinin boyutları ve içinde kitle olup olmadığı incelenir. Kadınlarda rahim ve yumurtalıklar detaylı şekilde incelenir. Varsa yumurtalık kistleri/kitleleri araştırılır.
Tetkik sırasında mümkünse 8 saatlik açlık ve mesanenin dolu olması tercih edilir. İncelemenin aç iken yapılmasının nedeni sindirim sisteminde daha az gaz olması ve böbreklerle idrar yollarının iyi görülebilmesidir. Ancak tetkikin mutlak surette aç iken yapılması gibi bir şart yoktur. Radyoloji uzmanı gerektiğinde tok karnına bu işlemi yapabilir ve gerek görürse aç iken tekrar etmek isteyebilir.
Mesane tamamen boş olmamalıdır. Sıkışmaya yani zorlanmaya genelde gerek yoktur. Mesanede bir miktar idrar bulunması yeterlidir. Bu nedenle tetkik öncesinde idrara çıkılmaması genelde inceleme için yeterlidir. Bazı durumlarda Radyoloji uzmanı mesaneyi daha çok doldurmak için bekleyebilir. Bazı durumlarda mesane boşaltıldıktan sonra kalan idrar miktarı, mesane tam olarak doluyken kapasitesi ölçülebilir.