Meme ultrasonu, ileri tıp teknolojilerinin vazgeçilmezleri arasındadır. Hem kullanımı kolay hem de radyasyon riski taşımadan işlemler tamamlanabilmektedir. Ayrıca meme dokusundaki tüm durumların tespitinde kullanılmaktadır. Mamografiden sonra en çok tercih edilen yöntem olduğunu belirtmek de mümkündür. Ele gelen kitlesi olmayan ve 35 yaşından küçük olan kadınlarda bu yöntem ilk olarak tercih edilir.

Bunun yanı sıra hiç doğum yapmamış kadınlarda da tercih edilmektedir. Meme kistlerinin tanısında, ve meme doku lezyonlarının tanısında kullanılır. Ayrıca biyopsi yapılmadan önce de tercih edilmektedir. Kitle durumlarının izlenmesi için de ultrason uygulamasına ihtiyaç duyulur.

Hangi Amaçla Kullanılır?
 
Tarama ve tanı uygulaması olarak meme ultrasonu tercih edilir. Görüntüsü nettir ve kanserli memenin görüntülenmesinde de kullanılmaktadır. İnsan sağlığına herhangi bir zararı olmadığı için meme kanserlerinin teşhisinde rahatlıkla kullanıldığını söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra kitle oluşumlarında da meme ultrasonu tercih edilir. Mamografi uygulamasını tamamlayıcı bir seçenektir.
 
Nasıl Yapılır?
 
Hasta ilk olarak sırt üstü yatırılır. Daha sonra memesine, ses dalgalarını geçirebilen bir jel sürülür. Ardından ise prob cihazı memenin üzerinde gezdirilir. Doktor, ekrana düşecek görüntüleri analiz eder. İnceleme devam ederken ayrıca hastanın incelenen kısımdaki kolu da başının arkasına doğru dirsek bölgesinden uzatılmış olmalıdır. Yani hasta hafif yan pozisyonda işlem tamamlanana kadar bekletilmelidir. Radyoloji umanları tarafından yapılan bu işlemler yaklaşık olarak 20 ile 50 dakika arasında sürmektedir.